Dažų pasirinkimas ir medienos dažymo būdai


Planuojate dažyti medinį namą, tvorą ar terasą ?



        Planuojant dažyti arba atnaujinti medinius lauko statinius kyla daug klausimų: kokiais dažais dažyti? ką daryti jei norisi, kad matytųsi medienos tekstūra? Kaip nudažyti, kad medinis paviršius lauko sąlygose ilgai tarnautų. Pageidavimai, klausimai, norai, kyla iš nesėkmingų patirčių galbūt nubluko medinio namo dažyvė, nuo tvoros nusilupo dažai, medinę terasą kiekvieną pavasarį tenka iš naujo alyvuoti.

Kokio gamintojo dažai kokybiški ir tarnaus ilgai ? Po kelių metų reikės perdažyti medinį namą ? Kodėl kasmet reikia alyvuoti ar perdažyti terasą ?


        Tai dažniausi klientų klausimai. Lietuvoje medinių statinių dažymo, perdažymo tradicijos ir patirtis tik kuriama, todėl mes patirties semiamės iš Skandinavų, Vokiečių, JAV. Šiose šalyse jau daugiau nei prieš šimtą metų susiklostė tradicija dažyti ir apsaugoti medinius statinius. Šiose šalyse sukaupta patirtis ir žinios perduotos dažų pardavėjams Lietuvoje.
Pasinaudojus turimomis žiniomis bei pasirinkus teisingus dažų produktus tikrai pasieksite norimą rezultatą. Teisingai nudažius medinį namą Jums nebereikės kas penkis metus ieškoti naujų gamintojų, naujų dažų, samdyti dažytojų.


Dažų pasirinkimas, medienos dažymo būdai.


 Pirmas dažymo būdas siekiant išlaikyti medienos tekstūrą.


          Pageidaujant matyti rąstinio namo medienos tekstūrą ar obliuotų dailylenčių tekstūrą - rinkitės skaidrias dažyvės. Skaidrios dažyvės sluoksnis apsaugo medienos paviršių nuo vandens jį atstumdamas bei nuo UV spindulių, tačiau šis pasirinkimas medienos gaminiams būnant lauko sąlygomis, nėra ilgaamžis. Norint palaikyti medienos tekstūros ir rievių grožį teks po penkių, septynių metų nuplauti, nušlifuoti ir perdažyti.

Antras dažymo būdas taupant laiką. Greitas dažymas.


     Pasirinkus pilnai uždažantį gruntą ir dažą viename, vienu tepimu gaunama dvigubą nauda: medienos paviršius nugruntuojamas ir nudažomas. Pirmas sluoksnis - gruntas, jis skverbiasi giliau į medieną. Antras sluoksnis dengia medieną sudarydamas plėvelę, atsparią atmosferiniams poveikiams. Tokie dažai ir dažymo būdas pasirenkamas dažant nepalankiomis orų sąlygomis bei taupant laiką, nesamdant dažytojų. Gruntas ir dažai viename, tinka dažyti medinius fasadus bei tvoras. Tokiais dažais nudažyti mediniai gaminiai pareikalaus perdažymo po septinių - dešimt metų.

Trečias dažymo būdas – patikimiausias ir ilgaamžis.


     Šį dažymo būdą rekomenduoja visi medienos dažų gamintojai, siekiant medinių gaminių ilgaamžiškumo, taupant laiką ir pinigus bei įvertinus dažų eksploatacijos laiką. Toks dažymo būdas susideda iš trijų produktų bei keturių dažymo sluoksnių. Pirmas žingsnis- medienos impregnantu nutepamas ruošinys iš visų pusių, gerai įgirdomi medienos galai. Medienos impregnantas medieną apsaugo nuo pelėsio, grybelio, puvėsio, vabzdžių. Impregnantas padidina grunto ir dažų sluoksnių sukibimą su mediena. Impregnatas stabilizuoja medieną ir sutaupo kitų sluoksnių dažus. Impregnantas būtina ir esminė priemonė siekiant medienos ilgaamžiškumo Antras žingsnis – gruntuoti medieną gruntu, kuris blokuoja sakus ir stabdo šakų judėjimą. Gruntu dažomas medienos ruošinys iš visų pusių. Ir trečias žingsnis pasirenkami elastingi šilko blizgumo dažai, kurie yra atsparūs UV spinduliams, fungicidams bei apsaugos medieną visus metų laikus. Dažoma du kartus. Sudėjus visus rekomenduojamus produktus, impregnavus, nugruntavus bei nudažius du kartus, Jūsų medienos statiniai pareikalaus perdažymo po gerų dvidešimties metų.


Trumpai apie medinių terasų dažymą bei alyvavimą. 


         Jeigu nusprendėte eksploatuoti atvirą medinę terasą iš pušies, eglės, susitaikykite su tuo, kad kiekvienais metais teks ją atnaujinti. Todėl siūlome pasirinkti tokius produktus su kuriais greita ir lengva dirbti. Mes rekomenduojame alyvą.
Klasikinis dažnas pasirinkimas, maumedžio medienos terasa. Tokią terasą mes rekomenduojame palikti natūralią t.y. nealyvuoti ir nedažyti. Maumedis natūraliai lauko sąlygomis tampa pilkos spalvos, jis eksploatuojamas iki 15 metų. Po to maumežio terasos lentos yra keičiamos naujomis.
Medinius statinius, staliaus gaminius, dažome, lakuojame, alyvuojame dėl vienos paprastos priežasties, kad apsaugoti nuo atmosferos veiksnių: lietaus, krušos, sniego, ledo. Kad mediena nesupūtu. Mes dirbame su Nordsjö professional medienos linijos dažais, kurie yra pralaidūs vandens garams. Šie dažai neleis lentoms, rąstams trūnyti iš vidaus, apsaugos nuo puvimo.
        Galime drąsiai teigti, kokybiški produktai yra tik vienas iš veiksnių norint sėkmingai nudažyti medinius statinius. Antras sėkmingo dažymo veiksnių - dažymo sąlygos. Šiuolaikiniai dažai ir gruntas džiūsta greitai, po valandos nebelimpa, antrą sluoksnį galimą dažyti jau po keturių valandų.    Visi dažai, dažyvės, lakas, alyva, turi naudojimo apribojimus. Kas yra svarbiausia dažant medinius fasadus, tvoras, terasas? Tai oro sąlygos! Pirma sėkmingo dažymo taisyklė, negalima dažyti anksti ryte, kada iškritusi rasa, taip pat ir vėlai vakare, krentant temperatūrai. Antra taisyklė, negalima dažyti saulės spinduliams tiesiogiai šviečiant ant dažomo paviršiaus. UV spinduliai ardo ir pažeidžia dažų sudėtinių dalių medžiagų savybes. Negalima dažyti saulėje įkaitusių paviršių. Vengti lietaus. Dažant lauke turime būti pasiruošę apsaugoti nudažytus paviršius nuo lietaus. Dažniausiai naudojamos užtiesiamos plėvelės su patikimu tvirtinimu.



   Prieš dažant būtina perskaityti gamintojų rekomendacijas ant dažų etiketės. Etiketėse rasite visą svarbiausią informaciją. Taip pat pasidomėkite techniniais dažų duomenimis ir saugos duomenimis, apie naudojamą produktą informaciją Jums pateiks dažų pardavėjai. Svarbu žinoti, kaip teks utilizuoti dažų tarą ar dažų likučius. Pardavėjas Jus privalo informuoti ar produktas nėra pavojingas aplinkai, sprogus, savaime užsiliepsnojantis.
     Sudėjus rekomendacijas, patirtį ir žinias Jūs gausite ilgalaikį, nuostabų rezultatą nudažius medinius statinius lauke. Planuodami dažyti medienos gaminius, užsukite į "Spalvų sala" parduotuvę, joje padės teisingai pasirinkti produktus, pasidalins daugiamete patirtimi, rekomenduos dažytojus ir padės sutaupyti Jūsų brangų laiką.





Komentarai

Populiarūs įrašai