Spalvų reikšmė interjere

Spalvų reikšmė interjere


   Aplinkoje esančios spalvos daro įtaką mūsų nuotaikai ir savijautai. Jos gali įkvėpti darbui, ramintis, slėgti, suteikti energijos ar net erzinti. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį kokios spalvos supa aplinkui, nes kiekviena spalva suteikia tam tikras nuotaikas ir veikia mūsų vidinę savijautą. Taip pat renkantis spalvas turėtumėte atkreipti dėmesį ir į savo artimųjų norus kurie gyvena kartu, nes kas tinka vienam gali netikti kitam, todėl labai svarbu rasti kompromisą.
    Sienų spalvos ne tik sukuria nuotaiką, bet ir gali vizualiai mažinti ar didinti patalpas, taip pat prailginti, siaurinti. Galima optiškai paaukštinti lubas arba kaip tik pažeminti. Jeigu patalpa yra šiaurinėje pusėje patartina vengti šaltesnių atspalvių tokių kaip mėlynos, pilkos, juodas, tokie atspalviai dar labiau suteikia "šalčio" efektą. Todėl geriau rinktis šiltesnius, tokius kaip gelsva, rausva, oranžinė ar kiti  šilti atspalviai, kurie suteiks jaukumo ir šiltumo tokioms patalpoms. 

Balta

    Balta sienų spalvą galima vadinti neutralia, nes ji neerzina ir nedirgina akių, tačiau nors ir atrodo, kad balta yra tiesiog balta, bet ji taip pat turi nemažai atspalvių, kurie pagal sudėtį skirstomi į šiltas ir šaltas kategorijas. Šiltiems priskiriami vanilės, baltojo šokolado,kremo, dramblio kaulo atspalviai. Balta turinti melsvumo priskiriama šaltiems atspalviams, nors ir atrodo moderniai tačiau tai suteikia griežtumo. Geriausiai rinktis šiltesnius baltos spalvos atspalvius,nes ji sušvelnina kampus, sukuria lengvumo, įspūdį ir ramią atmosferą. Šaltus baltos spalvos atspalvius reikia naudoti atsargiai, nes galima sukurti šaltą ir nejaukią aplinką, kurioje nenorėsite būti. Be to jie paaštrina vaizdą ir išryškina interjero trūkumus. Nepatartina baltos spalvos naudoti vaiko kambaryje.
Balta sienų spalva puikiai atskleidžia ir išryškina kitas kambario spalvas. Tačiau baltame fone ryški spalva taps dar ryškesnė, todėl geriau rinktis švelnesnius kitų spalvų atspalvius. Baltame kambaryje naudojama šviesiai žalia ar mėlyna spalva atrodys šviežia ir gaivi. Puikių rezultatų galime pasiekti derindami baltą spalvą su medinėmis grindimis, apdailos detalėmis, baldais ir aksesuarais.
      Sakoma, kad balta spalva susijusi su švara,gėriu teigiamai veikia žmogaus dvasingumą, taip pat ji reiškia saugumą ir patikimumą. Balta spalva reiškia sėkmingą pradžią. Tačiau šalti jos atspalviai sukuria vėsuma ar tuštumą.


Juoda

      Juoda spalva siejasi su elegantiškumu, paslaptingumu, stilingumu, išmintingumu, taip pat sukuria rafinuotumo atmosferą, tačiau ji gali būti ir grėsminga, slegianti, simbolizuoti tamsą, bei liūdesį. Todėl šią spalvą interjere reikia naudoti saikingai, ji puikiai tinka detalėms ir akcentams. Vienas išskirtinis juodas baldas gali gerokai pagyvinti patalpą. Juodos spalvos interjere negali būti per daug, nes jos perteklius veda į depresiją. Tačiau reiktu atkreipti dėmesį, kad ant juodos spalvos baldų ir ne tik labiau matosi įbrėžimai ar dulkės. Juoda spalva vizualiai mažina erdves, todėl mažose patalpose patartina jos vengti, arba naudoti tik akcentams. Tačiau didelėse erdvėse galima panaudoti šios spalvos daugiau, tuomet ji gali sukurti prabangos, klasikos jausmą, tačiau taip pat reikėtu nepersistengti, kad nepradėtų slėgti. 
       Simbolizuoja gedulą, tačiau ir paslaptingumą, vaisingumą, seksualumą, nepriklausomybę. Juodos spalvos stalas, baldai ar interjero detalė gali įkvėpti, skatinti veikti. Jos venkite vaikų, poilsio ir svečių kambariuose.
   

Pilka

     Ši spalva yra neutrali ir rami. Pilka spalva sukuria rimtumo įspūdi, patikimumo, saugumo, tačiau viena ji kiek nuobodoka, todėl vienos šios spalvos namuose naudoti nerekomenduojama. Tokios prislopintos spalvos kaip pilka, gali puikiai derėti fone, kai norima pabrėžti prabangias interjero detales. pavyzdžiui, šalia šviesiai pilkos sienos galima pastatyti solidžius baldus arba pakabinti ant tos pačios sienos vertingą paveikslą. Jeigu jums aktuali lieknėjimo problema, pabandykite šią spalvą panaudoti virtuvėje - tai padės lankytis joje rečiau. Ši spalva pabrėžia oficialumą, todėl ji tinka ir darbui ir pokalbiams skirtuose kambariuose.  


Ruda

    Šią spalvą taip pat galima priskirti prie neutralių, tačiau šviesūs jos atspalviai mielesni nei tamsesni. Ruda spalva siejasi su žeme, natūralumu, šilti jos tonai nuteikia komfortiškai ir jaukiai, todėl ruda dažnai naudojama svetainėse. Žinoma, šią spalvą taip pat derėtu naudoti saikingai, nes per daug šios spalvos gali nuteikti niūriai, bet jeigu šią spalvą rinksitės grindims ir detalėms, gausite puikų rezultatą. Ruda spalva interjere labiau tinka baldams. Įvairus jos atspalviai, nuo smėlio iki tamsaus šokolado tinka prieškambariui, tačiau daug kas priklauso nuo apšvietimo. Kuo tamsesnis prieškambaris, tuo šviesesnę spalvą patartina rinktis, kad optiškai atrodytu erdviau. Smėlio, baltojo šokolado, kakavos, gražiai žiūrisi vonios kambaryje, ypatingai jeigu dar papildytumėte tamsaus šokolado detalėmis.
     Ši spalva asocijuojasi su ramumu, paprastumu, šiluma ir saugumu, rudos spalvos sodrūs tonai primena šokoladą, rafinuota kavą, gražų raudonmedį. Ji labai tinka virtuvėms, prieškambariams, svetainėms ir miegamiesiems. Šios spalvos nereikėtų naudoti pietryčiuose ir vaikų miegamajame.


Raudona

     Ši spalva asocijuojasi su turtais, prabanga, meile, aistra ir grožiu. Ji turi savybę sujaudinti ar pakelti nuotaiką. Teisingai panaudojus šią spalvą, galima puikiai įrengti holą, virtuvę ar svetainę. Tačiau vaikų kambaryje naudoti nepatartina, taip pat ir miegamajame, kadangi jose turėtu vyrauti ramybė, o ši spalva labai "energinga" ir net kelianti kraujo spaudimą, skatina pykčio protrūkius, agresija, nerimą . Šią spalvą reikia naudoti atsargiai, tačiau jeigu interjere vyrauja šalti atspalviai, tai raudonos spalvos nedidelis kiekis gali sukurti šilumą ir jaukumą. Geriausiai šią spalvą naudoti interjere su atskiromis detalėmis, ar aksesuarais, pavyzdžiui raudonos žaliuzės, kilimas ar kitos smulkmenos. Arba galite raudonai dažyti vieną sieną, kaip akcentinė, o kitas palikti baltas. Tai sukurs gyvybingą, spalvingą ir šventišką nuotaiką., atmosfera bus svetinga ir puošni. Ši siena tegu būna pagrindinė kambaryje kaip traukos centras, prie jos galima statyti stalą, sofą, tai pagyvins interjerą ir suteiks žaismingumo.


Geltona

   Geltona spalva yra šilta, energinga bei ryški. Ši spalva psichologiškai gali trikdyti jeigu pasirenkama sodrus jos variantas, todėl geriau rinktis šviesesnius tonus. Gryna geltona spalva yra itin intensyvi ir dėl to rečiau naudojama interjero dizaine. Tačiau geltonos spalvos šviesesni tonai tinkami kone kiekvienam interjerui.  Ši spalva suteikia šilumos, todėl ji puikiai tiktu šiaurinėje pusėje esančioms patalpoms. Geltona tinka aktyvų gyvenimą gyvenantiems žmonėms, ji teikia žvalumo ir optimizmo. Šilti geltoni tonai skatina apetitą, todėl kas turi problemų su apetito stoka ši spalva puikiai tinka virtuvėje. Be to geltona stimuliuoja pažinimo procesus ir vysto intelektą, todėl ji tinka vaikų kambaryje. Ant geltonos sienos puikiai matomi trafaretiniai piešiniai, o linksmas piešinys pradžiugins vaiką. Taip pat geltoni atspalviai puikiai tiks tuose kambariuose į kuriuos patenka mažai saulės šviesos, tai pagyvins ir pašviesins kambarį. 
    Ši spalva simbolizuoja optimizmą, draugiškumą, aktyvumą, pakelia tonusą. Puikiai tiks koridoriuose ir virtuvėje, be to, ji nedera vonios kambaryje, meditacijos vietose ir ankštose patalpose.



Oranžinė


   Ši spalva skatinanti bendravimą, išlaisvina tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Sukuria pasitikėjimo atmosfera, simbolizuoja šiluma ir draugystę. Šią spalva galite naudoti ten kur daugiausiai renkasi šeima ar atvyksta draugai, pavyzdžiui svetainėje arba valgomajame. Jeigu turite bėdų su apetitu, tuomet ji puikiai tiktu virtuvėje, nes ji gerina apetitą. Kaip ir geltona spalva stimuliuoja protinę veiklą, todėl ją galima naudoti darbo kambaryje arba ten kur vaikas ruošia namų darbus. Tačiau nepatartina šią spalva naudoti, kaip dominuojančia, kadangi jos perteklius gali paskatinti agresija ar tiesiog imti erzinti. Taip pat ji nėra tinkama miegamajame ar ten kur ilsimasi, nes gali imti dirginti ir negalėsite atsipalaiduoti, nes ji labiau stimuliuojanti ir suteikianti energijos. Ji taip pat didina daiktu apimti erdvėje, padeda uždariems vaikams atsiskleisti, mažina baimės jausmą. Venkite mažose kambariuose.



Mėlyna

    Ši spalva simbolizuoja kūrybiškumą, ramybe, atsidavimą, pasitikėjimą. Mėlynos spalvos šviesus tonai puikiai tiks miegamajame, kadangi ji atpalaiduoja ir sukuria ramybės jausmą. Taip pat tinka vaikų kambaryje ar poilsio zononoje. Puikiai tinka ši spalva ir vonios kambaryje, nes sukuria gaivumo, lengvumo ir vėsos pojūtį, tačiau jei vonios kambarys yra vėsokas ir didelis, tuomet gali sukurti nejaukumo ir šaltumo jausmą. Mėlynos spalvos interjeras mažina temperatūrą, todėl vėsiose kambariuose geriau jos vengti.Šviesūs mėlyni atspalviai gali vizualiai padidinti erdvę, išplečia į plotį ir ilgį, o daiktai tarsi pasitraukia į antra planą, todėl dizaineriai dažnai renkasi šias spalvas mažose erdvėse. Ši spalva taip pat galima naudoti virtuvėje, tiesa mėlyna ir žydri atspalviai mažina apetitą, todėl ją verta rinktis tuomet, kada norima sulieknėti. Nereikėtu pamiršti, kad labai tamsūs mėlyni atspalviai gali kelti vienišumo, liūdesio pojūtį ar tiesiog imti slėgti, todėl tamsius atspalvius naudokite saikingai ir derinkite su kitomis spalvomis.
    Šios spalvos reikėtu vengti koridoriuose, pasilinksminimams skirtose vietose, valgomuosiuose ar bendro naudojimo patalpose.


Žalia

     Ši spalva siejama su natūralumu, gamta, sveikata, turbūt todėl labiausiai tinka akims ir sielai. Ši spalva veikia raminančiai, bei išsklaido neigiamą energija ir agresyvias emocijas, todėl dažnai naudojama viešose erdvėse ir gydimo įstaigose. Žalia spalva yra teigiamiausiai veikianti žmogaus psichika, nes ji atpalaiduoja, suteikia stabilumo ir saugumo jausmą, taip pat padeda atsikratyti nervinės įtampos. Tai spalva kuri puikiai tiks darbo kambaryje, biure, nes padeda susikoncentruoti į darbus, bei skatina protinę veiklą. Tinka ir vaikų kambaryje kuriame mokosi vaikai. Tačiau persistengti su šia spalva nereikėtu, nes gali pradėti veikti melancholiškai. Miegamojo sienas patartina dažyti šaltais žalios spalvos atspalviais, tačiau svarbu, kad jie nebūtų per ryškus, geriau tiks prislopinta mėlynai žalia, ar pilkai žalia. Tokie atspalviai miegamajame padės labiau atsipalaiduoti ir nusiraminti. Tačiau šią spalvą reikėtų derinti atsargiai, kadangi žalia spalva geriausiai žiūrisi su žaliais atspalviais. Jeigu norite naudoti žalią spalvą virtuvėje, tuomet geriausiai rinktis šviesius jos atspalvius, ši spalva taip pat padeda suvaldyti apetitą.
    Ši spalva padeda išlaikyti harmonija ir pusiausvyrą, suteikia pasitikėjimą savimi. Žalia spalva netinka patalpoms kurios skirtos aktyviai veiklai ar kur vyksta susitikimai, sporto salėms, namų svetainėms taip pat nerekomenduojama.





 Violetinė

     Violetinė spalva siejama su prabangos simboliu, nes tai senovėje buvo viena iš sunkiausiai išgaunamų spalvų. Taip pat ji siejama su karališkomis šeimomis bei turtais. Šia spalvą norint naudoti gyvenamuosiuose patalpose, geriau naudoti šviesius jos atspalvius, kadangi tamsūs atspalviai gali varginti. Geriausiai violetiniai - purpuriniai atspalviai žiūrisi vonios kambaryje, tualete. Vonios interjere padeda atsigauti po darbo dienos ir pajusti jaukumą, šilumą. Kurdami virtuvės interjerą rinkitės sodresnes violetinės atspalvius, tačiau nepersistenkite su šios spalvos kiekiu. Labiausiai tiks violetiniai akcentai ar detalės, pavyzdžiui indai, vazos. Šviesesni violetinės spalvos atspalviai, turintys daugiau mėlynos, tiks miegamajame, tuomet suteiks ši spalva saugumo ir ramumo jausmą. Baklažano spalvos tonai tiks darbo kabinetui. Šie atspalviai aktyvina protinius gebėjimus ir padeda susikoncentruoti priimti sunkius sprendimus.
    Ši spalva siejama su prabanga ir kūrybiškumu, ji puikiai tiks akcentams ar detalėms, taip atrodys interjeras žaismingesnis ir išskirtinis, per daug šios spalvos gali slėgti ir erzinti, todėl ją naudokite saikingai. 



Rožinė


    Rožinė spalva siejama su tobulėjimu, meilę, švelnumu. Kuria saugumo ir komforto jausmą, išlaisvina nuo įkyrių minčių. Rožinė spalva gali pasirodyti per saldi, todėl šią spalva patariama derinti su pilka, ruda ar juoda. Ši spalva dera miegamajame, nes ji siejama su švelnumu, romantiškumu, tačiau virtuvėje ji gali atrodyti netvarkingai, tačiau jeigu vis dėl to norite šios spalvos virtuvėje, tuomet rinkitės šviesius šios spalvos tonus ir derinkite su balta,pilka tuomet sukurs šilta ir jaukia atmosferą. Tačiau, teigiama, kad rožinė spalva taip pat gerina apetitą, tad jeigu turite problemų su prastu apetitu, ši spalva puikiai tiks. Svetainėje galima rinktis šviesesnius atspalvius, arba ryškesnes rožines detales pavyzdžiui pagalvėlės, sofa, gėles. Vonios kambariui tinka tiek švelnios atpalaiduojančios rožinės spalvos, tiek su ja derinami tamsesni atspalviai tokie kaip vyšnių, tamsiai ruda. 



Sidabrinė

   Ši spalva išlaisvina emocijas, ramina nervus. Veidrodžiai sidabriniais rėmais sukuria seksualią nuotaiką. Taip puiki spalva miegamajame, tačiau nereikėtu su šia spalva piktnaudžiauti ir dekoruoti didelių plotų, nes gali atrodyti monotoniškai. Tačiau įvairios detalės ir akcentai, pagyvins interjerą ir atrodys stilingai.Galima dekoruoti vieną sieną, ar rinktis detales su sidabro elementais, taip pagyvinsite interjerą ir sukursite prabangos efektą.




Auksinė

   Tai išminties, turto, nostalgijos, rudens spalva. Ji malšina depresija. Šią spalvą galima rinktis, akcentams, pavyzdžiui jeigu siena dekoruota aukso spalva ar jos fragmentais, tuomet detalėmis nevertėtu apkrauti interjero, nes  gali atrodyti neskoningai ir perkrautai, arba kaip tik rinktis tik detales su aukso elementais, tačiau taip pat reikėtu nepersistengti su jų kiekiu.  Paveikslus, veidrodį ar laikrodį su spindinčiais rėmais kabinkite tik ant vienos sienos, kad atrodytu neperkrauta.



Komentarai

Populiarūs įrašai